Handige weetjes

Kaarsen
Je kan twee keer zo lang kan doen met kaarsen Als je kaarsen lakt met kleurloze nagellak dan kan het kaarsvet niet weglopen. Ook kan je er voor zorgen dat een kaars niet gaat druipen als je de kaars een nacht in zout water legt of voordat je een kaars aansteekt er eerst wat zout op strooit 

Zelfklevende haken
Je er voor kan zorgen dat zelfklevende haken niet los laten. Gewoon even een laagje keurloze nagellak op de plek smeren waar de haak moet komen.

Schoenen
Je kan je bruine schoenen weer mooi en donkerder maken. Even met de binnenkant van een bananen schil of met een halve aardappel afnemen dan laten drogen en opglanzen met een droge doek.

Planten
Er bestaat een grote kans dat je giftige planten in huis hebt staan. Bijvoorbeeld: Azalea, Çyclaam, Dieffenbachia, Philodendron, Poinsettia, Sleutelbloem en Solanium. Pas dus op als je kinderen en/of huisdieren hebt.

Je kunt jouw planten gerust een paar weken zonder problemen alleen laten. Voordat je weggaat (bijvoorbeeld op vakantie) de aarde door en door nat maken en compleet met pot in een doorzichtige plasticzak zetten. De zak dichtmaken en op een goede lichte plaats zetten. Alleen niet in de volle zon.

Ballpoint of viltstift 
Deze vlekken zijn weg te werken met brand- of medicinale spiritus.

Lijm  
Bet met een watje met een oplossing van twee lepels warm water op vijf lepels azijn.

Vlekken in stoffen
Er zijn stoffen en kleuren die te lijden hebben van bepaalde vlekkenoplossers. Probeer dus altijd eerst een klein hoekje (20 minuten laten zitten). De meeste vlekken kunnen worden verwijderd, maar niet alle stoffen en kleuren zijn even goed bestand tegen sommige vlekkenoplossers. 
Spoel een kledingstuk na het verwijderen van een vlek altijd uit of dep met een watje en koud water alle resten vlekkenoplosser weg. Gebruik geen vlekkenreiniger op waterbasis voor niet-wasbare stoffen. Werk, als je een vlek weghaalt, vanaf de rand naar het midden van die vlek, zodat hij zich niet kan uitbreiden. Een vuistregel voor onbekende vlekken in stof is: probeer eerst de vlek weg te werken met koud water. Behandel een vlek, die dan nog niet weg is met citroensap en zout. Helpt dat nog niet, neem dan toevlucht tot zuiveringszout; ben je nog niet van de vlek af dan zit er niets anders op dan betten met spiritus.

Bloed  
Wasbare stof:
schoonmaken met koud water (door heet water gaan de vlekken er nooit meer uit). Zet het kledingstuk te weken in koud water en was het daarna in warm sop. Als de vlek nog niet helemaal weg is, laat je het kledingstuk in warm water met wat bleekwater weken. 
Niet-wasbare stof
leg een schone doek onder de vlek en spons voorzichtig af met waterstofperoxide of ammonia. Zijde, satijn of crêpe de chine: maak en dikke pasta van stijfsel en water, smeer dat op de vlek en laat het door en door drogen. Borstel het stijfsel weg met een zachte borstel. De vlek zal verdwenen zijn zonder dat de stof beschadigd is.

Chocolade, koffie
Wasbare stof:  
was het kledingstuk in lauwwarm sop. Is de vlek nog niet verdwenen, laat de stof dan een paar minuten weken in een mild bleekmiddel of smeer er glycerine op. Laat een uur staan en was weer in sop.
Niet-wasbare stof:
spons eerst af met lauwwarm water Is de vlek er nog, dep dan met een spons of dot watten, die eerst in water nat gemaakt is, uitgeknepen en even in spiritus of ammonia gedoopt is.

Deodorant  
Spons af met witte azijn of, als dat niet helpt, met spiritus.

Fruit  
Wasbare stof
hou de stof met de vlek boven een kom en giet kokend water door de vlek. Gebruik geen zeep. Is het een oude vlek, smeer er dan eerst glycerine op, laat twee tot drie uur staan en geef daarna de kokend waterbehandeling . Niet-wasbare stof
bet de vlek met witte azijn en spons luchtig af met koud water: Of dep met koud water en strooi er zuiveringszout op. Laat dat zo vijftien minuten intrekken, borstel het kledingstuk af en laat het drogen.

Gras  
Wasbare stof
laat het kledingstuk weken in warm sop. Gebruik eventueel een mild bleekmiddel.
Niet-wasbare stof:
spons af met een oplossing van spiritus en water (van allebei evenveel).

Melk  
Wasbare stof
weken in lauwwarm water en daarna op de gewone manier wassen. 
Niet-wasbare stof:
spons eerst af met chemische ontvlekker en daarna met lauwwarm water.

Inkt
Wasbare stof:  
doop het gedeelte met de vlek in koud water en leg het daarna over een kom. Strooi er flink wat zout op en pers er een citroen boven uit, laat minstens twee uur zo staan en was het kledingstuk tot slot op de gewone manier. 
Niet-wasbare stof:
bet de vlek met een oplossing van gelijke delen peroxide en water of met verdunde ammonia (1 eetlepel op3 dl water). Linnen: wrijf over de vlek met een rijpe tomaat en hij is zo weg. Was het linnen kledingstuk daarna in lauwwarm water. Een andere manier is deze: smeer pas gemaakte mosterd over de vlek en spoel na een half uur uit.

Kaarsvet  
Verwijder zoveel mogelijk met een stomp voorwerp. Leg daarna vloeipapier op de vlek en pers met een hete bout. Verplaats het papier telkens tot er geen vet meer op tevoorschijn komt.

Kauwgum  
Schraap zoveel mogelijk weg met een mes, wrijf erover met een ijsblokje en schraap weer. Gebruik daarna spiritus of een droog chemisch reinigingsmiddel.

Lippenstift
Wasbare stof
wrijf vaseline in de vlek en was op de gewone manier. Is de vlek nog niet weg, hou hem dan een paar minuten in een mild bleekmiddel.
Niet-wasbare stof:
behandel het voorzichtig met een chemische ont­vlekker