Fietsen in Twente

Noordoost Twente lijkt gemaakt voor de fiets. Vele kilometers fietspaden, zandwegen en rustige B wegen. Heerlijk om te gaan fietsen in een landschap dat voortdurend van karakter verandert. Duizenden jaren geleden gaven de reusachtige ijsmassa's vorm aan het landschap van Noordoost Twente. De ontstane immense stuwwal geeft het hele gebied reliŽf en karakter.

De beste manier om dit landschap eigen te maken is te fiets. De bewegwijzering zorgt ervoor dat je nauwelijks kunt verdwalen. Maar waarom zou je je niet laten leiden door de tientallen fietsroutes die in deze streek zijn uitgezet? Dan kom je op plekjes en zie je dingen die je anders misschien had gemist.

Hou je van oude legenden, van heksensoep of sagenstoet; dan moet je de fietsroutes van Twente land Sagenland beslist niet overslaan. De routes variŽren in lengte van 30 tot 50 km. Neem er gerust de hele dag voor, want er is onderweg genoeg te zien. Sagenborden bijvoorbeeld, die "even u interessante informatie over de sagen en legenden waar uw fietstocht betrekking op heeft. Onderweg komt u langs knusse restaurantjes waar je toepasselijke gerechten kunt bestellen. kastelenroute

De Kastelenroute gaat door het prachtige weilandengebied van de Kromme Rijn en de Langbroekerwetering langs de kastelen, woontorens omgeven door grachten en landgoederen met bossen

herinckhaveroute

De Herinckhaveroute is genoemd naar een 14e eeuwse adellijke buitenplaats. Onderweg kom je langs windmolens, watermolens, het Hondeven (een uitzonderlijk geologisch monument), de indrukwekkende kroezeboom en grafheuvels uit de bronstijd (2000 v.Chr.).

De Hezingergrensroute loopt door het grensgebied. Je krijgt een goed beeld van de stuwwal ten noorden van Ootmarsum en komt onder meer over de Braamberg, de Tutenberg en de Galgenberg. springendal

De Springendal route loopt o.a. door het gelijknamige natuurreservaat. Dit gebied ligt ten noorden van Ootmarsum. De route leidt u langs Vasse, Weerselo, Rossum, Oldenzaal en Tilligte.

De Bergvennenroute doorkruist het bij Lattrop gelegen natuurgebied Bergvennen, een 80 hectare "root heide en naaldbos gebied met een "root aantal natuurlijk ontstane vennen.

molenvenroute De Molenvenroute slingert tussen Borne en Tubbergen. Deze tocht toont jou onder meer het tussen 1884 en 1904 gegraven kanaal Almelo Nordhorn, dat nooit in gebruik is geweest en nu een natuur monument van onschatbare waarde is. Ook maak je kennis met het rustieke molenven bij Saasveld.

De Gildehaus Dinkelroute gaat eveneens de grens over. Hij verkent het stroomgebied van de Dinkel, dat misschien wel het meest idyllische riviertje van Oost  Nederland is.

Startpagina van Luitsz