Cultuur in Twente

Je hoeft niet overdreven cultureel ingesteld te zijn om toch te kunnen genieten van een bezoekje aan bijvoorbeeld een museum. Alleen, samen met je partner, met je kinderen of met een groep vrienden of collega's; het kan allemaal. En dat helemaal in Twente, waar we kunnen putten uit een groot aantal mogelijkheden op cultuurhistorisch gebied. 

Bijvoorbeeld een bezoekje aan het Educatorium in Ootmarsum, de Sterrenwacht in Lattrop of Natura Docet in Denekamp  

Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum:   Het museum is gehuisvest in een 17e-eeuws vakwerkpand, het Ambachtshuis. In deze inspirerende entourage wordt een goed beeld gegeven van het onderwijs en de inrichting van de scholen in de tijd van onze ouders en voorouders. 

Verschillende klaslokaaltjes en vitrines zijn ingericht met schoolspullen uit het verleden, voorzien van verklarende teksten. Door middel van voorwerpen en Duitse teksten wordt het Euregionale karakter van het museum benadrukt. 

De klaslokalen geven een tijdsbeeld weer uit de jaren 1890, 1920, 1930 en 1950. En om het contrast met de huidige tijd te benadrukken, ontbreekt ook de computer niet.  

De unieke collectie boeken, wandplaten, kaarten, leesplankjes, kroontjespennen en lei en griffel doen de tijden van weleer herleven, evenals de toverlantaarns, globes en verschillende soorten inktpotjes en inktflessen.

Een hele leuke ervaring is om (in groepsverband) een Latijnse les bij te wonen. De leraar gaat hierbij gekleed in een originele outfit en spreekt zijn leerlingen met harde en vooral strenge stem toe.Voor deze klassikale les moet u vooraf een telefonische afspraak maken 
tel. 0541 -29 31 29   
Voor het overige bent u welkom van maandag t/m zondag 
ma, za,zo van 14.00 - 17.00
di t/m vrij van 10.00 - 17.00

Entreeprijzen: 
Volwassenen: 2,50 
65+: 1,75
kinderen 6+: 1,75 

Educatorium, Keerweer 2, Ootmarsum. Tel. 0541 - 2931 29 Internet: http://www.educatorium.nl/  

Sterrenwacht Lattrop: 'Het staat in de sterren geschreven'. Als sinds mensenheugenis oefent het heelal met zijn sterrenpracht een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mensen.    

Voor sommigen gaat dit zover dat ze hun beroep hebben gemaakt van de sterren. Voor anderen is het een hobby, waar ze veel tijd in steken. Hoe dan ook: er kan heel veel gezegd en geschreven worden over het heelal en wie er meer over wil weten kan daarvoor een bezoekje brengen aan de Sterrenwacht in Lattrop.  

De grote koepel is al van grote afstand te zien en hierin staat de grootste computergestuurde telescoop van Nederland.  

U kunt met eigen ogen een kijkje nemen door de telescoop en uiteraard bent u verzekerd van deskundige en vooral enthousiaste uitleg over hetgeen u wel of juist niet kunt zien.

'Doe-zaal': daar kan iedereen die dat wil met behulp van de computer informatie opzoeken over sterrenkunde en weerkunde. Kinderen kunnen hier bovendien bouwen met mecano, kleurplaten inkleuren en films kijken

Lezingenzaal: Biedt plaats aan 50 bezoekers, krijgt u door middel van een multimediapresentatie uitleg over het zonnestelsel, manen, kometen, vallende sterren en ufo's en in de 

Weerzaal: wordt alles verteld over weerkunde, en kan een verbinding worden gemaakt met een echt weerstation.

Sterrentuin: Hierin kunt u tenslotte heerlijk rondwandelen en tal van planten en bloemen bekijken die met sterrenkunde en het Twentse landschap te maken hebben. Kortom: van een bezoekje aan de Sterrenwacht wordt u een stuk wijzer. Heel leuk om te doen bovendien en vooral ook voor kinderen valt er van alles te beleven.  

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 14.00 - 17.00 uur. Vrijdag: 19.30 - 22.00 (duitstalig)
20.00 - 22.00

Entreeprijzen: 
6 t/m 15 jaar 3,00 
16 jaar en ouder 5,50 
gezinskaart 16,00 
arrangementen op aanvraag 
donateurskaart per persoon per jaar 25,00 
donateurskaart per gezin per jaar 45,00 
Jaarkaart per persoon 15,00 
Jaarkaart per gezin 35,00 
 

Sterrenwacht Lattrop Frensdorfenweg 22, Lattrop. 
Tel. 0541 22 97 00
Postbus 93, 7590 AB Denekamp
Internet: www.e-cosmos.nl
E-mail: info@e-cosmos.nl 

Natura Docet, Tentoonstelling 'Vakantie naar de ijstijd' Tot en met 10 maart 2002 kunt u bij Natura Docet in Denekamp nog terecht voor de tentoonstelling 'Vakantie naar de ijstijd'. U wordt er meegenomen naar het Twente van meer dan 10.000 jaar geleden en naar het Spitsbergen van deze tijd.   

Om bezoekers het 'juiste gevoel' te geven kunnen ze vertoeven in een klimaathut met een gevoelstemperatuur van 14 graden onder nul.  

Verder is er een prachtig diorama waarop bekende dieren als de ijsbeer en het rendier te zien zijn maar ook minder bekende dieren als de muskusos, de lemming en de saiga antilope; klein maar met 80 km/u verreweg het snelste dier in deze koude streken.  

De dieren kwamen op de Twentse toendra's voor tijdens de laatste echte ijstijd, 14.000 jaar geleden.  

Verder worden er excursies gehouden tijdens de tentoonstelling, waarbij u kennis kunt maken met andere ijstijdoverblijfsels, zoals smeltwaterdalen, vorstscheuren en poolbodems. Zeer de moeite waard! 

Openingstijden: 
Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur, 
zaterdag gesloten, 
zon- en feestdagen van 11.00 - 17.00 uur. 

Entreeprijzen: 16 jaar en ouder: 3,40 4 t/m 15 jaar: 1,70 

Natura Docet, Oldenzaalsestraat 39, Denekamp. Tel. 0541 - 35 13 25 Internet: http://www.naturadocet.nl/

Startpagina van Luitsz